Βρείτε χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε κατάλληλα πριν το ταξίδι σας

Ξεκινήστε με το πακέτο διακοπών σας επιλέγοντας ένα πακέτο ξενάγησης. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδέψετε με την οικογένεια γιατί όλες οι λεπτομέρειες είναι προσχεδιασμένες για εσάς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν δεν επιθυμείτε να ερευνήσετε μόνοι σας προορισμούς.

Για όσους κάνουν προσχεδιασμό, αφιερώστε λίγο χρόνο για να δημιουργήσετε ένα πλήρες δρομολόγιο μετά από κάποια έρευνα για τον προορισμό που επισκέπτεστε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ειδικά φεστιβάλ, τον καιρό και το πολιτικό κλίμα όταν εργάζεστε στο δρομολόγιο. Αυτό παρέχει χώρο για εφεδρικά σχέδια σε περίπτωση απρόβλεπτων ταξιδιωτικών προβλημάτων.

Το δρομολόγιο διασφαλίζει επίσης ότι όλα έχουν προγραμματιστεί με βάση αυτά που εσείς/η οικογένειά σας θέλετε να δείτε και να ζήσετε. Απλώς βεβαιωθείτε ότι όλες οι δραστηριότητες είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσετε και δίνουν σε εσάς και τους συνταξιδιώτες σας μια νέα διάσταση των τόπων που επισκέπτεστε.

Εάν ταξιδεύετε με προϋπολογισμό, τότε θα πρέπει να προγραμματίσετε με πτήση, ρυθμίσεις εδάφους, διαβατήριο, βίζα, γεύματα, μεταφορές, ψώνια και μετρητά έκτακτης ανάγκης για έκτακτη ανάγκη.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει αίτηση για ημέρες διακοπών που περιλαμβάνουν μια ημέρα ανάπαυσης μετά την επιστροφή σας για να αντιμετωπίσετε την κούραση ή το jet lag εάν πετάτε. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι όλα τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα επιβεβαιώνονται 3-4 εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία του ταξιδιού, για να διασφαλίσετε ότι τυχόν αλλαγές της τελευταίας στιγμής μπορούν να εξακολουθήσουν να γίνονται δεκτές.

Όσον αφορά τη συσκευασία, είναι απαραίτητο να πακετάρετε ό,τι χρειάζεστε με προσοχή για τις αγορές που σκοπεύετε να κάνετε στον προορισμό των διακοπών σας. Εάν ταξιδεύετε με την οικογένεια και τα παιδιά, βεβαιωθείτε ότι οι ανάγκες των ηλικιωμένων και των παιδιών είναι αναλυτικές και γεμάτες για να αποφύγετε δυσφορία ή εκρήξεις.

Το πιο σημαντικό, είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώσετε τους στενούς συγγενείς/φίλους σας για το ταξίδι σας. Θα ήταν καλό να κανονίσετε να καθίσετε στο σπίτι/κατοικίδιο όσο λείπετε. Τέλος, τηλεφωνήστε στην τράπεζά σας και ενημερώστε ότι ταξιδεύετε και θα υπάρξουν μεγάλες αγορές με τη χρεωστική ή την πιστωτική κάρτα.

Θα πρέπει να είστε ενημερωμένοι για τους συνήθεις εμβολιασμούς ενώ ταξιδεύετε σε οποιονδήποτε προορισμό. Μερικά εμβόλια μπορεί επίσης να απαιτούνται για ταξίδια. Αυτά τα εμβόλια περιλαμβάνουν το εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη, εμβόλιο ανεμευλογιάς (ανεμευλογιάς), εμβόλιο πολιομυελίτιδας και το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης. Τελευταίες ενημερώσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς μπορείτε να λάβετε από την τοπική κλινική ή το νοσοκομείο σας.

Λάβετε υπόψη ότι οι απαιτήσεις βίζας για ορισμένες χώρες ενδέχεται να αλλάζουν από καιρό σε καιρό. Συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα ή απευθείας με την Πρεσβεία ή την Ύπατη Αρμοστεία της χώρας προορισμού στη Μαλαισία πριν κάνετε κράτηση για διακοπές.

Τι είδους προστασία/κάλυψη σας καλύπτει μια ταξιδιωτική ασφάλιση; Μερικές από τις καλύψεις που πρέπει να περιμένετε είναι οι παρακάτω:

 • Προσωπικό Ατύχημα
 • Ιατρικά έξοδα
 • Απώλεια αποσκευών & Προσωπικά Αποτελέσματα
 • Απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων
 • Καθυστέρηση αποσκευών
 • Καθυστέρηση ταξιδιού
 • Χαμένη Αναχώρηση
 • Υπερκράτηση πτήσης
 • Ενόχληση αεροπειρατείας
 • Ακύρωση ταξιδιού
 • Απώλεια Χρημάτων / Πολύτιμα αντικείμενα

….και άλλα είδη κάλυψης επίσης.

Ακολουθούν άλλα παραδείγματα που ενδέχεται να ΔΕΝ καλύπτονται από ταξιδιωτική ασφάλιση:

 • Κηρυγμένος ή αδήλωτος πόλεμος ή οποιαδήποτε πράξη πολέμου, εισβολή, πράξη ξένου εχθρού και άλλοι όροι πολέμου
 • Απώλεια ή καταστροφή αγαθών λόγω ακτινοβολίας
 • Αυτοκτονία/αυτοτραυματισμός/ή οποιεσδήποτε σκόπιμες ενέργειες του ασφαλισμένου που προκάλεσαν ανθρωποκτονίες ή επίθεση σε προσωπικό ή στρατιωτικό προσωπικό οποιασδήποτε χώρας ή διεθνούς αρχής, είτε με πλήρη απασχόληση είτε ως εθελοντής
 • Το Ασφαλισμένο Πρόσωπο που συμμετέχει, ασκείται ή συμμετέχει σε προπόνηση σε οποιονδήποτε αγώνα ταχύτητας, οποιονδήποτε επαγγελματικό αγώνα ή αθλητισμό και συμμετέχει σε Επικίνδυνη περιπέτεια

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συμπεριλήψεις και τις εξαιρέσεις της ταξιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης, επικοινωνήστε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα.

Την ημέρα του ταξιδιού σας, κάντε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να έχετε μαζί σας – αποσκευές, διαβατήριο και εισιτήρια. Επίσης, σημειώστε όλες τις τσάντες σας μέσα και έξω με το όνομα και τη διεύθυνσή σας – τόσο τη διεύθυνση κατοικίας όσο και τη διεύθυνση διακοπών σας. Για να είστε ασφαλείς, ζυγίστε τις αποσκευές σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνετε τις απαιτήσεις της αεροπορικής εταιρείας για αποσκευές. Η ταξιδιωτική ασφάλιση γίνεται απαραίτητη, γι’ αυτό σκεφτείτε να την αποκτήσετε γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν χαθούν οι αποσκευές σας ή αν ακυρωθεί η πτήση σας ή ακόμα κι αν κλαπεί το διαβατήριο και το πορτοφόλι σας. Είναι πάντα καλύτερο να καλύπτετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας καθώς συμβαίνουν ατυχίες όταν ταξιδεύετε.

Γνωρίζετε ότι είναι δυνατό να ταξιδέψετε μόνο με χειραποσκευές, ιεροτελεστία; Απλώς θα πρέπει να γνωρίζετε τους κανόνες της αεροπορικής εταιρείας για τη μεταφορά υγρών, διαφορετικά μπορεί να χρειαστεί να τους αφαιρέσετε στο σημείο ελέγχου ασφαλείας! Για να αντιμετωπίσετε το jet lag, παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας πολύ καθαρό νερό κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αποφύγετε το τσάι και τον καφέ.

 • Συγκεντρώστε τα απαιτούμενα έγγραφα πριν από την πτήση σας όπως είστε υπεύθυνοι να προσκομίσετε όπως απαιτείται, έγγραφα από τις αρμόδιες αρχές σε όλες τις λωρίδες εισόδου και εξόδου, υγειονομικά και άλλα έγγραφα που απαιτούνται από νόμο, κανονισμούς, διαταγές, απαιτήσεις ή απαιτήσεις των χωρών από, προς ή πάνω από.
 • Το self-check-in είναι δωρεάν, απλό και γρήγορο! Θα εξοικονομήσετε χρόνο στο αεροδρόμιο! Διαφορετικά, το check-in στο counter ανοίγει 3 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης και κλείνει 1 ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης. Σημείωση: Οι προθεσμίες check-in ενδέχεται να διαφέρουν σε διαφορετικά αεροδρόμια και για συγκεκριμένες πτήσεις. Το αεροδρόμιο έχει μεγάλες ουρές λόγω πολύπλοκων ελέγχων ασφαλείας. Σας προτείνουμε να κάνετε check-in νωρίς και να προχωρήσετε αμέσως στην πύλη αναχώρησης διαφορετικά κινδυνεύετε να μείνετε πίσω στην ασφάλεια.
 • Προκρατήστε τις παραδοτέες αποσκευές σας για να εξοικονομήσετε χρήματα και χρόνο. Κάθε τεμάχιο/αντικείμενο παραδοτέων αποσκευών πρέπει να ζυγίζει λιγότερο από 30 κιλά. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να συνδυάσουν το βάρος των παραδοτέων αποσκευών τους με άλλους επισκέπτες, εκτός εάν ταξιδεύουν στην ίδια κράτηση.
 • Για τον μετρητή πτώσης αποσκευών, ανοίγει 3 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης και κλείνει 45 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης. Οι επισκέπτες πρέπει να έχουν μια κάρτα επιβίβασης για να χρησιμοποιήσουν τους μετρητές αποσκευών.
 • Η μεταφορά υγρών υπόκειται στους ισχύοντες τοπικούς νόμους και κανονισμούς, οι επισκέπτες μπορούν να φέρουν υγρά στις χειραποσκευές τους με μέγιστο όγκο 100 ml. Τα αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται σε μια διαφανή, επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα.
 • Για την ώρα επιβίβασης, οι επισκέπτες πρέπει να βρίσκονται στην πύλη επιβίβασης τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης, διαφορετικά θα σας αρνηθούν την επιβίβαση.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα αξιόπιστο σύστημα GPS και χάρτες τοποθεσίας στο αυτοκίνητο. Μερικές φορές, δεν μπορείτε να βασιστείτε πλήρως στο GPS και οι τοπικοί χάρτες τοποθεσίας είναι χρήσιμοι.
 • Συσκευάστε αρκετά υγρά/νερό και σνακ στο αυτοκίνητο καθώς ορισμένες διαδρομές είναι μεγάλες και δεν έχουν στάσεις στα μισά του δρόμου.
 • Προσπαθήστε να φτάσετε στον προορισμό σας πριν σκοτεινιάσει, καθώς οι περισσότερες περιοχές είναι είτε δάση είτε φάρμες όπου τα φώτα του δρόμου είναι ελάχιστοι στην ύπαιθρο.
 • Σχεδιάστε μερικά παιχνίδια, ετοιμάστε βιβλία με διηγήματα ή τραγουδήστε ρίμες αν ταξιδεύετε με παιδιά.
 • Οι ομπρέλες είναι υπέροχες σε περίπτωση που υπάρχει ελαφρύ ψιλόβροχο ή βροχή.
 • Βεβαιωθείτε πάντα ότι το ρεζερβουάρ σας είναι γεμάτο και ξαναγεμίστε πριν φτάσει στο τέταρτο του ρεζερβουάρ, καθώς δεν είναι εύκολο να βρείτε άλλο βενζινάδικο κοντά. Ποτέ δεν ξέρεις αν έχεις μπει σε λάθος μονοπάτι ή έχεις χαθεί.
 • Αγοράστε ασφαλιστική κάλυψη για τον οδηγό και τους επιβάτες.

Όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό/ προορισμό διακοπών, καλέστε τους στενούς συγγενείς/ φίλους σας για να τους ενημερώσετε ότι έχετε φτάσει με ασφάλεια και ενημερώστε τους για το πού βρίσκεστε αν μετακινείστε. Φροντίστε να κρατάτε πάντα τις αποσκευές σας κλειδωμένες όταν τις αφήνετε πίσω στο ξενοδοχείο. Έχετε μαζί σας το διαβατήριό σας και βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε υπερβολικά μετρητά που μπορεί να τραβήξουν την προσοχή. Εάν κάνετε διακοπές χωρίς αυτοκίνητο, φροντίστε να παραλάβετε το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο και να λάβετε GPS.

Όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό και αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι τοπικό, φροντίστε να είναι μια σύσταση από αξιόπιστη πηγή. Για να κάνετε τη ζωή πιο εύκολη, αποκτήστε έναν τοπικό χάρτη και εντοπίστε τα τουριστικά κέντρα πληροφοριών. Επιπλέον, για προφυλάξεις ασφαλείας, αποφύγετε να περπατάτε μόνοι σας τη νύχτα ή σε σκοτεινές περιοχές και προσέξτε τους πορτοφολάδες των οποίων ο τρόπος λειτουργίας είναι να σας αποσπά την προσοχή. Επίσης, αν οδηγείτε, ακολουθήστε τους τοπικούς κανόνες κυκλοφορίας και αποφύγετε την οδήγηση τη νύχτα.

Πριν από την πτήση της επιστροφής σας, επιβεβαιώστε τα στοιχεία της πτήσης σας σε περίπτωση καθυστερήσεων ή ακύρωσης. Είναι καλύτερο να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα προετοιμασμένα και εύκολα προσβάσιμα για check-in. Να προγραμματίζετε πάντα τις αποσκευές σας και να μην κάνετε πολλές αγορές της τελευταίας στιγμής που δεν χωρούν τις αποσκευές σας. Παρακολουθήστε τις απαιτήσεις αποσκευών της χώρας που επισκέπτεστε.

Μην ξεχάσετε να υπενθυμίσετε στους στενούς σας συγγενείς/ φίλους την επιστροφή σας και να κανονίσετε μια παραλαβή από το αεροδρόμιο. Παρακολουθήστε όλα τα τιμαλφή σας και βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται στο χέρι σας – πορτοφόλι, διαβατήριο, κάμερα, ρολόι, κοσμήματα.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, φροντίστε να βρίσκεστε στο αεροδρόμιο δύο ώρες (ή 3-4 ώρες σε ορισμένες χώρες) νωρίτερα για να μην χάσετε την πτήση.